NEWS

Panat­toni plans devel­op­ment for Mer­cedes-Benz in Bischweier

Panat­toni, the lead­ing project devel­op­er for indus­tri­al and logis­tics real estate in Europe, plans to cre­ate a cen­tral pro­duc­tion sup­ply and pre­assem­bly loca­tion for the inter­na­tion­al­ly oper­at­ing man­u­fac­tur­er of pre­mi­um vehi­cles, Mer­cedes-Benz AG. The build-to-suit facil­i­ty with a total usable floor space of approx. 130,000 m² is to be built accord­ing to the high­est sus­tain­abil­i­ty stan­dards in Bis­chweier, Baden-Würt­tem­berg. This will give Mer­cedes-Benz long-term access to ultra-mod­ern spaces in the eco­nom­ic hub of the Murg val­ley. Demo­li­tion work for revi­tal­is­ing the plot of brown­field land has been start­ed by Panat­toni in con­sul­ta­tion with the munic­i­pal­i­ty of Bis­chweier and the com­pe­tent authorities.

Mer­cedes-Benz AG plans to use the Inter­na­tion­al Con­sol­i­da­tion Cen­tre – or ICC Bis­chweier for short – as a cen­tral sup­ply point for the glob­al pro­duc­tion net­work. The main func­tion of this new loca­tion will be to bun­dle and con­sol­i­date deliv­er­ies for the inter­na­tion­al­ly oper­at­ing auto­mo­bile man­u­fac­tur­er. The site will also be used for a wide range of com­plex ser­vices, such as the pre­assem­bly of par­tic­u­lar vehi­cle com­po­nents as well as qual­i­ty man­age­ment, in addi­tion to the deliv­ery of vehi­cle parts and order-pick­ing process­es. An impor­tant ele­ment of the sus­tain­abil­i­ty strat­e­gy is the reac­ti­va­tion of the exist­ing indus­tri­al rail­way track on the site, which will ensure opti­mum rail links. In Bis­chweier, goods will be trans­ferred from lor­ries to trains for their onward jour­ney. This will reduce the total num­ber of lor­ry jour­neys and the asso­ci­at­ed CO2 emissions.

With­in the scope of devel­op­ment work, Panat­toni is putting the focus on high envi­ron­men­tal com­pat­i­bil­i­ty and numer­ous aspects relat­ing to sus­tain­abil­i­ty. In the fur­ther course, a devel­op­ment plan­ning pro­ce­dure shall be intro­duced and com­pre­hen­sive export opin­ions pre­pared. In par­tic­u­lar, aspects relat­ing to noise con­trol, traf­fic con­ges­tion, cli­mate and air pol­lu­tion, and fire pro­tec­tion will be tak­en into account.

Before the deci­sion is made to draw up the plan, the project will be pre­sent­ed to the cit­i­zens and the entire pro­ce­dure shall be con­duct­ed in close dia­logue with the pop­u­la­tion and local actors. For this pur­pose, cit­i­zen infor­ma­tion events and dis­cus­sions are planned.

Panat­toni is aim­ing for Plat­inum cer­ti­fi­ca­tion from the Ger­man Sus­tain­able Build­ing Coun­cil (DGNB), with a large-scale solar instal­la­tion mea­sur­ing approx. 80,000 m² pro­vid­ing emis­sion-free ener­gy and improv­ing the car­bon foot­print of the site. As far as pos­si­ble, the inten­tion is for the ICC to run with­out using any fos­sil fuels. The ware­house spaces and the social and office spaces shall be heat­ed by means of heat pumps, thus dis­pens­ing with the use of gas. The remain­ing roof sur­faces as well as the load­ing tun­nels and awnings – mea­sur­ing a total of approx. 42,500 m² – are to be exten­sive­ly greened in an effort to bind green­house gas­es and as a nat­ur­al way to restrain rain­wa­ter. The green, ter­raced façade design and the inte­gra­tion of façade climb­ing plants are intend­ed to help the build­ing blend in seam­less­ly with the surroundings.

The planned traf­fi­ca­ble, mul­ti-lane load­ing tun­nels are designed such that they min­imise the prop­a­ga­tion of sound and local noise emis­sions. This not only ben­e­fits employ­ees, but also the local pop­u­la­tion. In addi­tion, traf­fic con­ges­tion in the region will be eased thanks to an elab­o­rate traf­fic con­trol sys­tem with­in the site as well as a suf­fi­cient num­ber of park­ing spaces for lor­ries and cars. And for lor­ry dri­vers, plen­ty of toi­let and show­er facil­i­ties will be pro­vid­ed. The A5 junc­tion near Ras­tatt is 4 km away and can be reached with­out hav­ing to pass through built-up areas. The four-lane B462 fed­er­al road is just 1 km away.

Panat­toni made a project of the 250,000 m² plot of land back in the sum­mer of 2021. With the devel­op­ment of the new loca­tion, the project devel­op­er is revi­tal­is­ing the site of an old chip­board plant. The orig­i­nal build­ing dates from the 1960s and will require sub­stan­tial demo­li­tion work tak­ing into account pol­lu­tion from the old building.

Com­ment­ing on the project, Fred-Markus Bohne, Man­ag­ing Part­ner at Panat­toni Ger­many and Aus­tria, said: “We want to devel­op a very ambi­tious project at the Bis­chweier site – from the exten­sive revi­tal­i­sa­tion work to the devel­op­ment plan­ning pro­ce­dure to the imple­men­ta­tion of the numer­ous sus­tain­abil­i­ty mea­sures. We are in close con­sul­ta­tion with the future strate­gic part­ner Mer­cedes-Benz and we are delight­ed that we can now involve the pub­lic in the project as well. We would like to see the facil­i­ty become inte­grat­ed as best as pos­si­ble into the com­mu­ni­ty and for it to ben­e­fit the local pop­u­la­tion and economy.”